Vad är E-visum

 

Aldrig hört talas om E-visum? Läs våra kunders omdömen!

 

Exempel på E - visum

Exempel på E-visum

Alla resenärer till Kina måste ha ett giltig visum innan inresa till Kina, detta gäller alla resenärer oavsett ålder.

E-visum är ett visum till Kina som man ansöker om helt via internet, inga dokument behövs skickas per post.
För att kunna ansöka om E-visum måste minst två personer resa tillsammans, visumet kallas därför ofta för gruppvisum men har inget med gruppresor att göra. Avresa och hemresa måste ske tillsammans för samtliga personer listade på visumet.

Det kinesiska E-visumet är ett turistvisum (klass L) och alla sökande står listade i det utfärdade visumet med visumetiketten påklistrad på dokumentet (ej inklistrat i passet). Du måste ha passet och visumet tillsammans, även inom Kina för att t.ex. visa ditt visum vid incheckning på hotell etc.

 

Förklaring till E-visum

E-visum/Gruppvisum – Inget nytt

E-visum har, fast i en mer restriktiv form, funnits i många år. Det officiella/rätta namnet för denna form av visum är ”gruppvisum”. Den vanliga formen av gruppvisum kan utfärdas av vanliga ambassader/konsulat och för att söka det måste man ha ett intyg från en auktoriserad kinesisk resebyrå, vara minst fem i gruppen och resa ut och in från Kina tillsammans.

I Norden utfärdar Chinese Visa Application Service Center (CVASC) inte gruppvisum, däremot utfärdar t.ex. Ambassaden i Storbritannien och även Ambassaden i USA denna typ av visum. Därutöver skriver även officiella kinesiska myndighetssidor om gruppvisum.

Det vanliga gruppvisumet, beskrivet ovan, utfärdas på ett separat dokument istället för en visumetikett inklistrat i passet. Eftersom E-visum är ett gruppvisum får man inte heller med E-visum någon visumetikett inklistrat i passet utan endast ett separat lagligt dokument, se exempelvisum ovan. Detta kan man läsa om på officiella kinesiska myndighetssidor.

E-visum – Ett mer lättillgängligt gruppvisum

Det vanliga gruppvisumet finns kvar och är det mest populära och det man läser mest om. Dock har Bureau of Exit and Entry Administration Ministry of Public Security P.R.C., som utfärdar det gruppvisum/E-visum Visum till Kina säljer, förenklat kraven för gruppvisum genom att göra det möjligt för privatpersoner att söka visum, sänkt antalet resenärer till två samt att man kan ansöka online.

Kina Visum Online – utvald partner för E-visum

Inga av de vanliga ambassaderna/konsulaten utfärdar dessa nya gruppvisum/E-visum utan utfärdas endast av Bureau of Exit and Entry Administration Ministry of Public Security P.R.C. Eftersom denna myndighet inte får ha kontor utomlands så förmedlar de istället denna service via utvalda partners, för norden är det Kina Visum Online.

Vi har dock döpt om detta förenklade gruppvisum till E-visum för att inte besökare ska tro att detta visum har något med gruppresor att göra samt att man kan söka visumet online. Namnet E-visum är helt enkel ett mer modernt och marknadsmässigt bättre namn än gruppvisum.